Liberális demokrácia és a demokratikus liberalizmus. 2017.04.10.


A liberális demokrácia működése a szabályok a alapján működő eszmerendszer. Jellemzője az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. Hovatartozásra való tekintet nélkül. Elismeri a társadalom sokszínű csoportjainak békés együttműködését és egymás mellett élését. A politikai ellenzéket hagyja szabadon működni. A gazdasági élet alapja a magántulajdon és a magánszerződések. Előnyben részesíti a kormányzati beavatkozástól mentes szabadpiacot. Számára gazdaságilag nem kifizetődő piacokat meghagyja az állam szerepének. A liberális demokrácia felfogása szerint, a döntéshozást is korlátozhatja az egyéni és közösségi jog. A gazdasági rendszer, a pozitív diszkrimináció megléte és a választhatóság feltételeibe való beavatkozás, a törvényhozó és végrehajtó hatalom esetében a női kvóta érvényesítése. A liberális demokráciának nem a valódi célja a szabadság megteremtése. Előtérbe helyezi a soraiba tartozók, olyan gazdasági és pénzügyi csoportokat, amelyek szorosan együttműködnek a saját politikai nézeteivel, akiktől elvárja, hogy a saját nézeteinek megfelelően szabályozzák a társadalmi rendszereket.


A demokratikus liberalizmus, amely nem összetévesztendő a liberális demokrácia fogalmával, egy újra terjedő, / pragmatikus : az előírt ügymenetnek megfelelő / irányzat a liberalizmus követői között. Jelszavuk: " hatalmat a népnek ". Olyan kormányzati rendszert akarnak, ahol minden döntés a lehető legalacsonyabb szinten szülessen meg. A központi hatalom a kormányzati jogköröket, átruházza a régió vagy tartomány szintjén működő parlament részére, ráadásul még biztosítja az önálló EU- s képviseletet is! Támaszkodni akarnak a tömegek bölcsességére. Ez egy olyan politika, amelyik leszámol a politikába vetett feltétlen hittel, és nem értékeli a társadalmi érdekeket. Amit a méltóság politikájának is szeretnek nevezni. Nyilvános meghallgatásokon, találkozókon, összejöveteleken, mindenki elmondhatja a véleményét, amit figyelembe is kell venni. Súlyos bűn, a társadalom helyes rendjének fölforgatása, mivel minden társadalmi tevékenység lényegénél és benne rejlő erejénél fogva, köteles a társadalmi egységét megvédeni és soha nem szabad bomlasztani.

TENGERPICI 2017.04.10.

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyek2.blog.hu/api/trackback/id/tr6612415409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása